Lean tuotekehitys

Lean tuotekehitys - Lean Product Development - LPD - siitä tällä kertaa...

Puhuttaessa Leanin tulemisesta tuotekehitykseen, esille pitänee nostaa kaksi pääaaltoa. Näistä ensimmäisessä aallossa tuotekehitystä käsiteltiin Leanin osaprosessina, eli osana tuotannon Lean filosofiaa. Hiljakseen tuon perinteisen Leanin / TPS:n rinnalle ja päälle on noussut / nousemassa varsinainen Lean tuotekehitys. Edelleen muotojaan hakevassa LPD:ssä pyritään soveltamaan Lean-periaatteita ja Toyotan tuotekehityksen erityispiirteitä omaan tuotekehitykseen ja samalla syrjäyttää perinteistä tuotekehityksen porttimallia ja tuoteperhekohtaista portfolioajatusta.

Itse Lean Product Development:n taustalla voidaan pitää mainittua Lean ajattelua (Lean thinking), joka taasen perustuu tunnetusti tuttuun Toyotan tuotantomalliin (Toyota Production System, TPS). Lean ajattelun on katsottu soveltuvan erityisesti tasaisen kysynnän suurivolyymiseen tuotantoon, mikä osaltaan tuotekehitysmaailmassa luo Leanin soveltamiselle omat haasteensa. Siinä missä tuotannossa varioituvuudesta huolimatta olemassa olevat lähtöpalikat ovat yleisesti ottaen selvillä, kysymyksen kohdistuessa ennen kaikkea laadukkaaseen ja tehokkaaseen toistamiseen, on tuotekehityksen Leanissä huomattavasti enemmän muuttuvia elementtejä. Ehkä tästä syystä vain hyvin harvat yritykset ovat oikeasti onnistuneet Lean tuotekehityksen tuomisessa organisaatioon.


Mentäessä Lean ajatteluun, voidaan se tiivistää:
tuhlauksen ja tarpeettomien tehtävien eliminoimiseksi sekä arvoa tuottavien vaiheiden linkittämiseksi jatkumoksi.
Leanin viisi perusperiaatetta ovat:
  1. Arvon määrittäminen - Määritä, mikä lisää ja mikä ei lisää tuotteen ja/tai palvelun arvoa asiakkaan näkökulmasta.
  2. Arvovirran määrittäminen - Tunnista kaikki vaiheet tuotteen suunnittelemiseksi, tilaamiseksi ja tuottamiseksi koko arvovirrassa sekä kyseenalaista ja poista kaikki turhat vaiheet.
  3. Arvovirran luominen - Varmista arvoa tuottavien toimintojen virtaaminen keskeytyksettä.
  4. Asiakasvetoinen prosessi - Tee vain se, mitä asiakas tahtoo, imuohjatusti. (lue lisää)
  5. Jatkuva kehittäminen - Pyri täydellisyyteen eliminoimalla jatkuvasti tuhlausta ja kehittymällä.
Mikä Lean tuotekehitys sitten on? Miten sinne päästään? Miten LPD voidaan määritellä? Seuraavassa lyhyesti kaksi alkuaskelmaa matkalle...

Jotta Lean tuotekehitykseen päästään, on alkuun ymmärrettävä LPD:n erilaiset lähestymismahdollisuudet ja niiden erot sekä osattava valita oma lähestymissuunta. LPD:n lähestymismahdollisuudet ovat:
  1. Lean Engineering - Lähtökohtana Lean periaatteet, tekniikat ja työkalut. Pyritään tasaiseen virtaukseen, imuohjaukseen, vakioituihin työvaiheísiin ja sykliaikoihin ja niin edelleen. Etuna periaatteessa aloittamisen ja tekemisen helppous, sillä kyseiset tekniikat ja työkalut on useaan otteeseen kuvattu (varsinkin tuotannon osalta) ja ne on suhteellisen helppo oppia ja ottaa käyttöön. Ongelmana kuitenkin ennen kaikkea yrityksissä vallitsevat olosuhteet. Lean Engineering vaatii perustan olemista kunnossa, ja näin ollen soveltuu useimmiten vasta toiseksi tai kolmanneksi askelmaksi kohti LPD:tä.
  2. Lean Design - Kokonaisvaltaisin muutos, jossa kyseenalaistetaan ja uusitaan koko tuotekehityksen toimintatapa perusteista alkaen hyödyntäen Leanin ja Toyta Product Development System:n parhaita ja sopivimpia paloja omaan toimintaan. Haasteellisin ja vaikein toteuttaa, koska vaatii korkeatasoisen ymmärryksen ja tahdon muutoksen toteuttamiseksi. Onnistuessaan pohja todella merkittävien liiketoiminnallisten hyötyjen saavuttamiseksi. Menestyksen avain.
  3. Lean Development - Lähtökohtana ensisijaisesti tukea toimitusprosessin Leaniä. Keskittyy Lean tekniikoiden ja työkalujen avulla tuottamaan Leaninpiä tuotteita toimitusketjuun. Soveltuu tuotantolähtöisiin Lean lähestymisiin yrityksille, joissa tuotekehityksen rooli on pieni tai joissa itse LPD:n tuleminen on vasta tulevaisuudessa.
Eli alkuun valitse polkusi, mutta muista, ettei oikotietä onneen ole. Jos haluat räjäyttää pankin ja olet valmis siihen, Lean Design on valintasi. Jos tuotannon tekemiset on 1. askel, on syytä lähteä rakentamaan pohjaa Lean Development:n kautta. Jos töitä on jo ehditty tehdä ja olet modulaarisuuden edelläkävijä, tuo Lean Engineering sinulle lisää tehoa ja voimaa.

Toinen aloittamisen edellytys on rakentaa itselle oma LPD-talo. Ymmärtää sen sisältö, nykytila sekä tulevaisuuden kehityspolku. Norsua ei kannata syödä kerralla, mutta kokonaisuus on ymmärrettävä, ennen kuin sen voi paloitella. Ohessa oma talo ja lyhyet kuvaukset rakennuspalikoista.


Jokainen talo pitää rakentaa kunnon perustuksille, niin tämäkin. Jotta ensimmäiset askeleet saadaan tukeviksi tarvitaan pohjalle LPD-taloa tukeva tuotekehityksen filosofia sisältäen ymmärryksen asiakkaasta, korkean vaatimustason sekä johdon tuen tukevan tuotepolitiikan kautta. Tämän päälle luodaan kokonaisvaltainen läpinäkyvyys tukemaan tuotekehityksen toimintaa ja innovatiivisuutta sekä toisaalta korkeatasoinen informaatio ja prosessit pohjan tueksi. Viimeisenä kerroksena perustaan lisätään heijunka - tasoitetaan ja paloitellaan tekeminen samankokoisiksi palaisiksi - moduloidaaan tuote.

Perustuksien päälle voidaan nostaa seinät. Toisena Just-in-time - saatetaan oikeat ihmiset tekemään, oikeita asioita, oikeaan aikaan. Toteutetaan tasainen virtaus heijunkan avulla sekä käännetään perinteinen työntävä tiedon tuottaminen läpinäkyvyyden avulla seuraavaa vaihetta tukevaksi imuohjatuksi prosessiksi. Toiseksi seinäksi taasen Jikado - tehdään kerralla korkeaa laatua, ongelmat ratkoen. Kontrolloidaan tekemistä (Andon) sekä uskalletaan puuttua haasteisiin heti juurisyyt selvittäen ja ongelmat ratkoen. Toteutetaan korkean vaatimustason tavoitteita. Käytetään korkeaa osaamistasoa.

Seinien väliin voidaan luoda sisus. Kaizen - muuta hyvää. Jatkuvana prosessina toisaalta poistetaan seitsemää hukkaa sekä kehitetään prosessia jalkautumalla lattialle (Genchi Genbutsu). Ja toisaalta kasvatetaan osaamista, tietämystä ja joukkuehenkeä.

Ja kuin pisteeksi iin päälle, voidaan nostaa talolle katto. Visio, stretegia ja tavoite. Asiat, joita tavoitella ja joihin halutaan tähdätä. Se mihin sitoudumme ja mihin haluamme yhdessä päästä.

Tästä itse lähtisin Lean tuotekehitystä rakentamaan. Miten sinä tekisit...

2 kommenttia:

Kiitos tästä kattavasta kirjoituksesta Lean tuotekehitykseen liittyen. Olen itse yrittänyt lukea tuotekehityksestä ja tuotekehityksen eri filosofioista. Lean ilmeisesti on kertomuksesi perusteella tasaisen kysynnän suurivolyymisessa tuotannossa käytetty toimintaperiaate. Meidän täytyy tutustua yrityksessä tähän tarkemmin koska meidän yrityksemme on alkanut ideoida tuotetta ja kehityksestä meillä ei ole vielä osaamista. Yrityksen toinen osakas jo löysi yhden yrityksen, mitä voisimme käyttää apuna tuotteemme kehitykselle koska voisimme koko tuotteen kehityksen prosessin optimoida samalla tuotteen materiaaleista aina lopulliseen tuotteeseen asti. https://www.defour.fi/palvelut

Tämähän olikin hyvä ja informatiivinen teksti. Meidän yritykselle on tulossa konsultointi, saa sitten hieman paremmin osviittaa tarvittavista toimintatavoista ja muista, jolloin voidaan sitten siirtyä tuotteiden pariin vielä lisäksi. Innolla jo odotan.

Lähetä kommentti

LinkedIn Facebook Twitter Email Favorites More